Kuchnia to jedna z przestrzeni, na którą zwraca się szczególną uwagę przy wyborze własnej nieruchomości. Nie ma wątpliwości, że to właśnie to miejsce jest „sercem” całego domu i to w kuchni spędza się najwięcej czasu. Ma być to przestrzeń komfortowa, funkcjonalna, ale przede wszystkim zaaranżowana w taki sposób, by domownicy chętnie spędzali w niej czas.

Wraz z realizacją w Polsce nowoczesnego budownictwa wzorem z Zachodu i do nas przyszła moda na kuchnie otwarte na salon. To trend, który ma sprawiać, że kuchnia jest nie tylko zawsze w centrum całej nieruchomości. Niegdyś zamknięte pomieszczenia tego rodzaju oddzielały gotujących od innych domowników. Dzisiaj można gotować wspólnie albo spełniać kulinarne obowiązki i jednocześnie uczestniczyć towarzysko w życiu rodzinnym. Kuchnia stała się też miejscem spotkań, spędzania wolnego czasu, picia kawy z przyjaciółką albo wina z narzeczonym.

Wiadomo na pewno, że deweloperzy oferują dzisiaj otwarte kuchnie, biorąc pod uwagę nowe mieszkania. Lublin, Warszawa, Kraków czy Poznań to miasta, w których wyraźnie widać ten trend. Nie można dać jednak jednoznacznej odpowiedzi w kwestii lepszego wyboru. Kuchnia w aneksie otwarta na salon czy zupełnie oddzielne pomieszczenie? To kwestie naprawdę indywidualne. Warto z całą pewnością poznać jednak wady i zalety takich rozwiązań.

Dlaczego warto wybrać mieszkanie z kuchnią otwartą?

Jak już wspomnieliśmy, taka kuchnia jest po prostu modna, wpisuje się w trendy nowoczesnego budownictwa. Po drugie, czas spędzany w kuchni może być w końcu naprawdę przyjemny, a to pomieszczenie może stanowić doskonałe centrum domowego życia.

Minusem takiej kuchni może być fakt, że niestety zapachy, które wydzielają się podczas „pichcenia”, mogą szybko przenosić się do pozostałych części mieszkania. Co więcej, taka kuchnia powinna być zawsze utrzymywana w należytym porządku – widok nieumytych garnków piętrzących się w zlewozmywaku może nie być zbyt estetyczny.

A może kuchnia jako oddzielne pomieszczenie?

Takie rozwiązania stosowano przez wiele lat, a gospodynie domowe widziały w nim sporo zalet. Kuchnia była ich królestwem, a goście nie musieli być świadkami całej produkcji smakowitych potraw. Minusem zamkniętych kuchni jest na pewno to, że osoba przygotowująca posiłki może czuć się nieco osamotniona, ale niektórym kucharzom akurat to idealnie pasuje. Zamknięte kuchnie są lepsze dla tych, którzy stawiają na klasyczne rozwiązania, które charakteryzują się przede wszystkim funkcjonalnością, a niekoniecznie nowoczesnymi rozwiązaniami i modą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *