Jakich błędów nie popełniać podczas planowania wymarzonej kuchni?

Jakich błędów nie popełniać podczas planowania wymarzonej kuchni?

Planowanie wymarzonej kuchni to nie lada wyzwanie. Potrzebny jest tu odpowiedni projekt, a trzeba go wykonać już na etapie projektu instalacji elektrycznej. Już wtedy bowiem decydujemy choćby o rozmieszczeniu i liczbie gniazdek w kuchni. Nie może się przecież okazać, że w naszej wymarzonej kuchni zabraknie miejsca na podłączenie sprzętu i będzie się trzeba zrezygnować z czegoś lub użytkować na zmianę. Oczywiście istotną rolę pełni dobór odpowiednich mebli kuchennych.

Brak miejsca roboczego – częsty błąd w reprezentacyjnych kuchniach

Wiele osób tworząc przestrzeń kuchenną myśli o doborze wielu sprzętów i gadżetów, jednak zapomina o praktyczności. Częstym błędem jest wybranie zbyt małego blatu roboczego, przez co jest znaczna trudność przy przygotowywaniu posiłków. Dlatego w małej kuchni trzeba pomyśleć o dwóch strefach roboczych, w przypadku zabudowy w literę „L”, gdzie jeden znajduje się obok kuchenki, a drugi obok zlewozmywaka. To pozwala na lepszą ergonomię w kuchni.

Mała kuchnia – dużo mebli

Często w małym pomieszczeniu kuchennym chce się zmieścić więcej niż się powinno. Przez to pomieszczenie wydaje się być przeładowane. Czasem dodatkowe szafki kuchni na zamówienie ustawia się w kształt litery „U”, przez co kuchnia wydaje się być jeszcze mniejsza. W takiej sytuacji najlepiej jest wybrać projekt spośród kuchni na wymiar, gdzie zabudowa sięga pod sam sufit. Oczywiście nie dla każdego taka zabudowa będzie wygodna. Dlatego konieczne jest zaopatrzenie się w dodatkowy stopień, aby móc sięgać po potrzebne rzeczy.

Niedopasowana kolorystyka i niepraktyczny wysoki połysk

Często ulegamy modzie i chcąc stworzyć kuchnię w stylu glamour, wykorzystujemy nie tylko przeszklenia, ale również foliowane fronty na wysoki połysk. Oczywiście w takim rozwiązaniu nie ma nic złego, pod warunkiem, że liczymy się z tym, że meble kuchenne będzie trzeba bardzo często czyścić, gdyż widoczna będzie na nich każda plama czy odbity palec. Jeśli nie jesteśmy typami pracusiów, to lepszym wyborem będą kuchnie matowe, imitujące drewno, które nie będą tak wymagające pod względem utrzymania w czystości. Błędy w tworzeniu wymarzonej kuchni mogą dotyczyć również niedopasowania kolorystyki do aranżacji pomieszczenia, zaburzające estetykę. Odnosi się to w szczególności kuchni otwartych na salon, gdzie kolorystyka mebli kuchennych powinna współgrać z aranżacją salonu, np. kolorystyką czy strukturą szaf, a także witryn czy komód.

Brak trójkąta roboczego

Kolejną kwestią, na jaką należy zwrócić uwagę planując kuchnię, jest odpowiednie rozmieszczenie nie tylko mebli kuchennych, ale również sprzętu AGD. Stojąca przy wejściu do spiżarni lodówka jest niezwykle niepraktyczna, a takie rozmieszczenie powoduje, że nie można jej swobodnie otwierać i zamykać. Błędy mogą dotyczyć również umieszczenia zlewozmywaka i blatu roboczego w centralnym miejscu na wyspie kuchennej, która łączy przestrzeń z salonem. W ten sposób goście po wejściu mogą podziwiać stertę brudnych naczyń. Oczywiście w tym przypadku konieczne jest dbanie o czystość, a także znalezienia miejsca na zmywarkę. Kolejnym błędem, ale już nie estetycznym, ale kardynalnym jest umieszczenie szafki ze zlewozmywakiem zbyt blisko kuchenki. Tutaj przestrzeń powinna wynosić przynajmniej 30 cm, ponieważ bliższe umieszczanie tego sprzętu kuchennego jest niedozwolone i niebezpieczne. Oczywiście zabudowa kuchni powinna zapewniać ergonomię i tzw. trójkąt roboczy, w którego skład wchodzą lodówka, zlewozmywak i kuchenka, a między nimi powinny być zachowane takie odległości, by korzystanie z nich w czasie gotowania było wygodne.

Klasyczna kuchnia, której nie używamy jedynie na pokaz powinna być podzielona na 5 stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania. Jeśli którejś z nich zabraknie, bądź zostanie okrojona, kuchnia z wymarzonej stanie się niewygodną i uciążliwą, dlatego przy projektowaniu trzeba uwzględnić wszystkie swoje potrzeby i wymagania, co do tej przestrzeni. Warto kierować się powyższymi wskazówkami i przykładami, aby nie popełniać podobnych błędów i móc cieszyć się ergonomiczną i estetyczną kuchnią.

Dodaj komentarz